Meld je nu aan voor het LIKE festival op 10 oktober
Na vijf jaar LIKE onderzoek, delen we onze ervaringen door samen aan de slag te gaan.
Voor iedereen die het verschil wil maken: onderzoekers, beleidsmedewerkers, bestuurders, professionals (onderwijs, sport, welzijn, zorg).
Leer hoe je komt van systeem denken naar systeem doen. Leer hoe je doelgroepen, zoals jongeren, kunt laten participeren. En veel meer!
Meld je nu aan. Het aantal plaatsen is beperkt.
Meer informatie over het programma is hier te vinden.
Publicatie – Analyse jeugdgezondheidszorg Amsterdam
Maart 2023
Het LIKE onderzoek heeft een nieuwe analyse gepubliceerd.
Analyse: In hoeverre voldoet de zorg die door de jeugdgezondheidszorg Amsterdam geleverd wordt, aan de standaarden voor diversiteits-responsieve zorg?
Download de publicatie hier.
Inspiratiegids van Stichting Alexander
May 2022
Stichting Alexander, een partner van LIKE, heeft een inspiratiegids voor co-creatie gepubliceerd. Deze gids is speciaal voor iedereen die met kinderen en jongeren aan de slag wil om in co-creatie samen te werken aan een gezonde leefstijl. Beleidsmakers van stadsdelen en gemeenten, onderzoekers, jongerenwerkers, docenten: doe er je voordeel mee!
Download de gids hier.
Netwerk: Gezond leven in een gezonde omgeving
Januari 2022
LIKE heeft goed nieuws! We hebben een subsidie gekregen van de Hartstichting om samen met twee andere gezond leven consortia (Supreme Nudge en Benefit) een netwerk op te richten. Zo kunnen we de kennis uit onze projecten verspreiden en verduurzamen. Voor meer informatie, klik hier.
Nieuwe podcast aflevering over systeemdenken
November 2021
LIKE onderzoeker dr. Wilma Waterlander vertelt over systeemdenken bij de podcast Lifestyle Lab.
In de aflevering vertelt ze over “de haalbaarheid en effectiviteit van prijsmaatregelen op voeding, het Amsterdamse LIKE project dat uitgevoerd wordt in samenwerking met de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) en het het spanningsveld tussen wetenschap en politiek.”
Lopende acties
Oktober 2021
De implementatie van de LIKE aanpak is in volle gang. Het afgelopen jaar hebben we samen met de jongeren veel acties bedacht en uitgevoerd, van een sportieve speurtocht tot een podcast over de ongezonde voedselomgeving. De jongeren gaven aan dat de acties goed aansluiten bij hun leefwereld, en hen helpen om gezonder gedrag te ontwikkelen. Momenteel wordt gekeken hoe deze acties geborgd kunnen worden binnen de gemeente. Daarnaast is er een aantal acties bedacht die wat complexer zijn. Deze acties worden geleid door LIKE onderzoekers, maar vinden plaats in samenwerking met de gemeente, de jongeren en betrokkenen uit de wijk. Voorbeelden hiervan zijn de participatie van jongeren bij de inrichting van een beweegvriendelijke openbare ruimte, en workshops met supermarkten over een gezonder voedselaanbod.
Naast de verdere implementatie van de LIKE-aanpak gaan we ons het komende jaar focussen op de proces- en effectevaluatie. Hiermee proberen we antwoord te krijgen op de vraag: maakt onze aanpak daadwerkelijk een verschil voor de jongeren in Amsterdam Oost?
! Vergeet niet te luisteren naar de podcastafleveringen die zijn gemaakt via LIKE’s eigen PAR-groepen ! Luister hier.
De impact van corona op LIKE
September 2021
Door de coronacrisis hebben we de afgelopen jaar helaas niet alles kunnen doen wat we van plan waren. De kinderen en jongeren waarmee we samenwerken, waren immers niet op school. We konden ook geen bijeenkomsten houden in de wijk. Bovendien waren veel organisaties met wie we samenwerken druk met dingen die als gevolg van de crisis geregeld moesten worden, zoals het geven van goede voorlichting over coronamaatregelen. Nu de maatregelen versoepeld zijn, kunnen we onze activiteiten in de wijk weer op gaan starten!